Shape

Highlights

 • Product
  Raw genever
 • Product
  Sweet spiced genever
 • Product
  Aged 6 years
 • Product
  PX 7 Years
 • Product
  Dutch Paloma
 • Product
  Dirty Genever
 • Product
  Straaljager
 • Product
  Beerenburg Cola
ShapeShape Nieuws

Hooghoudt x Hertog Jan

Groningen ontmoet Limburg. Jenever ontmoet bier. Oftewel onze meesterdistillateur Frank Leystra ontmoet meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan. Verrassende ontmoetingen leveren vaak verrassende resultaten op. Dat gaat zeker op in dit geval. Wat begon als een experiment is geresulteerd in een wel heel bijzonder koppel: Een Grand Prestige Vatgerijpt bier, met de onmiskenbare signatuur van Hooghoudt, zeg maar een bier met een vleugje jenever en daarnaast, als een daarbij perfect passend maatje, een Grand Prestige Jenever.
Divider
Single image
Divider

Gerard en Frank toosten op een succesvolle samenwerking


Vatgerijpt Grand Prestige 2019
Wat is het geval? Hertog Jan, de authentieke brouwerij uit het Limburgse Arcen die nog op traditionele wijze brouwt, brengt elk jaar een bier van topklasse uit. Haar jaarlijkse kroonjuweel: de Grand Prestige Vatgerijpt. De naam zegt het al: een bier dat op vat is gerijpt.

Dit jaar wilde Hertog Jan haar Grand Prestige laten rijpen op jenevervaten. Daarvoor benaderde ze het neusje van de zalm van de vaderlandse jeneverwereld: Rutte, Zuidam en Hooghoudt. Dat heeft drie heel verschillende smaken opgeleverd. Geen wonder, we gebruiken alle drie andere vaten.

Hertog Jan gerijpt op bijna honderd jaar oude sherryvaten (type oloroso)
Wij van Hooghoudt gebruiken oloroso-vaten. Die hebben al een hele geschiedenis achter zich voordat wij ze in gebruik nemen. Ze zijn dan al zo’n tachtig jaar oud, komen uit Andalusië en al die tijd heeft er sherry in gezeten. Daardoor geven ze een nootachtige smaak af met tonen van gedroogd fruit. Nadat we de vaten opgeknapt hebben laten we er onze korenwijn in lageren. Na drie jaar weet je niet wat je proeft. Dat is een jenever die kan wedijveren met de allerbeste whisky’s.

Maar goed, op die bijzondere vaten heeft het Hertog Jan bier dus een aantal maanden gerijpt. Onze meesterdistillateur heeft er ook nog een eigen Hooghoudt-extract van kruiden en specerijen aan toegevoegd. Dat zorgde voor een verfijnde, kruidige en karakteristieke smaak. Geroosterde mout. Een vleugje karamel.

Familie Hooghoudt op bezoek in de Hertog Jan brouwerij te Arcen

 

Vijftig vaten. Gebrouwen voor de liefhebber
Resultaat: een prachtig bier. Van maar liefst 14,3%. In een zeer beperkte oplage. Vijftig vaten. Exclusief voor de liefhebber van echt bijzonder bier. Met een op noordelijke leest gestoeld boeket van kruiden en specerijen. Limburgs bier met de smaak van Groningen. Een bier om niet te missen.

Grand Prestige Jenever. Voor een kopstoot van klasse
Als aanvulling op dit bijzondere Hertog Jan bier hebben wij de Grand Prestige Jenever ontwikkeld. Ook eenmalig. Gedistilleerd op basis van Hertog Jan Grand Prestige. Mooie, volle structuur. Rijpe jeneverbes. Tonen van laurier. Door de gisting met Hertog Jan Grand Prestige ook hier weer die geroosterde mout en een vleugje karamel.

Grand Prestige bier en jenever. Een koppel van klasse. Smaken die feilloos op elkaar afgestemd zijn als de haute couture van een dame op de eerste rij bij de opera. Een kopstoot zonder weerga.
Verkrijgbaar in brouwerij en horeca
De drie Grand Prestige Vatgerijpt-varianten en de speciale Grand Prestige Jenever worden op zaterdag 16 en zondag 17 maart gepresenteerd in de Hertog Jan brouwerij in Arcen. Vanaf maandag 25 maart zijn ze ook verkrijgbaar in de brouwerij en webshop van Hertog Jan en in de horeca bij de leden van Het Genootschap van Hertog Jan (o.a. Café Wolthoorn & Co en Diner Café Soestdijk, beide gevestigd in Groningen).

Meer informatie over presentatie en verkoop vind je op hertogjan.nl/vatgerijpt