Shape

Highlights

 • Product
  Raw genever
 • Product
  Sweet spiced genever
 • Product
  Aged 6 years
 • Product
  PX 7 Years
 • Product
  Dutch Paloma
 • Product
  Dirty Genever
 • Product
  Straaljager
 • Product
  Beerenburg Cola
ShapeShape Nieuws

Hooghoudt lanceert twee ultra premium gelagerde Jenevers

Hooghoudt brengt met de Aged 23 een ode aan de 5 generaties en met de Aged 16 laten ze zien hoe smakelijk een menselijk foutje kan zijn.
Divider
Single image
Divider

Familiedistilleerderij Hooghoudt lanceert in maart twee ultra premium gelagerde Jenevers. Beiden zijn in 1998 gestookt door de derde en vierde generatie Hooghoudt en als single malt op oude ex-Oloroso vaten gelegd. Nu 23 jaar later zijn ze verrijkt met gedistilleerde botanicals en worden ze als Single Barrel Jenever in de markt gezet. Martijn Keesmaat, Commercieel Directeur bij Hooghoudt: “De Aged 23 is de eerste editie in een serie van 5 exceptionele ex-Oloroso vaten waarmee we de komende 5 jaar met elk een ode aan een generatie Hooghoudt brengen. De Aged 16 is één van 7 vaten die na 7 jaar per ongeluk met nieuwe moutwijn is bijgevuld waarmee de teller weer op nul gezet werd. Het resultaat van deze actie is even origineel als smakelijk: De diepgang van een 23 jaar gelagerde vloeistof en tegelijk het karakter van een 16 jaar gelagerde spirit.”

Hooghoudt is al meer dan 133 jaar en 5 generaties bevlogen op zoek naar de beste geuren, kleuren en smaken uit de natuur. Ze laten zich hierbij niet tegenhouden door conventies, maar zoeken juist de grenzen op waardoor ze binnen traditionele categorieën nieuwe, relevante smaakbelevingen kunnen neerzetten zonder de bestaande liefhebber af te schikken. Keesmaat: “Wij richten ons met de Aged 16 en 23 op de liefhebber van gelagerde dranken en met name de Single Malt Whisky liefhebber, maar doen dit vanuit de kracht van jenever, waar onze historie en passie ligt.
Waar de meeste gelagerde spirits af zijn als ze uit het vat komen, gaat Jenever verder. Wij beheersen namelijk de kunst van het distilleren en blenden van botanicals. We kijken naar het smaakprofiel van de moutwijn uit elk individueel vat en versterken dit met een eigen blend van gedistilleerde botanicals. Hiermee opent Hooghoudt een compleet nieuwe smaakwereld voor de Whisky kenner, Jenever drinker, en nieuwe ontdekkers. Je zou onze Aged 23 het kroonjuweel van Jenever in de 21e eeuw mogen noemen en de Aged 16 onze charismatische prins met een licht rebels karakter. Prachtige vloeistoffen met elk een compleet eigen verhaal en karakter.”.

Aged 23: Een ode aan de eerste generatie Hooghoudt

Deze Jenever is onderdeel van een serie van vijf. Elk vat staat voor één generatie Hooghoudt. De serie zal uiteindelijk bestaan uit 23 tot en met 27 jaar gelagerde 100% moutwijn Jenevers uit exceptionele ex-Oloroso vaten die op vatsterkte zijn gebotteld. In 1998 door Hero Jan, derde generatie Hooghoudt, gestookt en op vat gelegd waarna de toenmalige koperen ketel met pensioen mocht. Nu 23 jaar later door Bert, vierde generatie, gebotteld terwijl hij samen met zijn kinderen de laatste hand legt aan een nieuwe distilleerderij als onderdeel van de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans. De cirkel is rond.

Het eerste vat, nummer 577, bevatte een rijke volle vloeistof met kenmerkende Oloroso smaken zoals rozijn, dadels, kastanje honing en een hint van geroosterde amandelen. Er zijn maar 225 flessen uit het vat gekomen en de vloeistof heeft de smaken van het hout volledig overgenomen. De gedistilleerde botanicals versterken dit vervolgens: Naast jeneverbes vormen gentiaan, laurier en bijvoorbeeld iriswortel een botanical boost die de houttonen in de vloeistof nog meer naar voren laten komen. Maar er is ook een knipoog naar de geschiedenis van de familie Hooghoudt: Nadat Hero Jan en Grietje in 1888 Hooghoudt oprichtten in Groningen, wonnen ze vele prijzen met hun sinaasappellikeuren. Distillaat van sinaasappelschil voegt fruitigheid toe, maar maakt ook hier de geschiedenis cirkel weer rond.

Aged 16: Een 23 jaar gelagerde Jenever met het karakter van een 16 jaar gelagerde spirit

Aged 16 is volgens Hooghoudt “het directe resultaat van een toevalstreffer die je maar één keer tegenkomt”. De hiervoor al genoemde laatste batch moutwijn die in 1998 werd gestookt, is in 34 van de beste eikenhouten ex-Oloroso vaten gedaan. Sommige daarvan hadden toen al bijna honderd jaar dienst gedaan als sherryvat. De geschiedenis leert dat na zeven jaar een nieuwe medewerker met alle goede bedoelingen de vaten aanvulde met nieuwe moutwijn. Bij het zevende vat ontdekte hij zijn fout, welke achteraf de geboorte blijkt te zijn geweest van deze unieke prachtige Jenever. Er ontstond hierdoor namelijk een vloeistof waarin smaaktonen van de 23-jaar oude en 16-jaar jongere spirits elkaar op wonderlijke wijze versterken. Het eerste vat dat nu gebotteld wordt, vat nummer 598, bevatte een vloeistof rijk aan tonen van karamel, vanille, rijp fruit, maar ook opvallend veel fris kruidige tonen van onder meer sandelhout en timut peper. Dit karakter is vervolgens versterkt met gedistilleerde botanicals van onder meer hop, zoethout, iriswortel en jeneverbes. Er zijn 430 flessen uit het vat gekomen die de markt in zullen gaan. Een vurig volle vloeistof met een bijzonder verhaal waarin smaakwerelden elkaar op een unieke manier versterken.