Shape

Highlights

  • Product
    Raw genever
  • Product
    Sweet spiced genever
  • Product
    Aged 6 years
  • Product
    PX 7 Years
  • Product
    Dutch Paloma
  • Product
    Dirty Genever
  • Product
    Straaljager
  • Product
    Beerenburg Cola
ShapeShape Nieuws

Bockstoot maand bij Hooghoudt

"Ideaal voor de speciaalbier- én jeneverliefhebber. De Bockstoot. Jaren geleden dacht ik “moet dat nou zo’n kopstoot?” totdat ik ontdekte dat de twee dranken, mits goed op elkaar afgestemd, elkaar in smaak versterken, een heel nieuwe beleving. Ik was om. Het is fijn om te weten dat er een nieuwe smaakwereld is waar ik van kan genieten. Zie het als een goed huwelijk, 2 personen die het beste in elkaar naar boven halen en elkaar juist waarderen om de eigenschappen die ze zelf niet bezitten. Ik hoop jullie als liefhebber met deze bockbier en jenever combinaties ook te stimuleren om een nieuwe smaakwereld te ontdekken die bij jou past. Ga combineren en ontdek jouw favoriete combinatie!" Laurens Speek - Brand Activation Manager
Divider
Single image
Divider

HET ONSTAAN VAN BOCKBIER

De naam Bockbier is ontstaan in het Duitse Beieren aan het begin van de 17e eeuw. In de Middeleeuwen was Einbeck, gelegen in de deelstaat Nedersaksen, een zeer beroemde bierstad. Het Einbecker bier werd geëxporteerd naar de Hertogen
van Beieren. Het Einbecker bier werd in Beieren totaal anders uitgesproken, het woord `Ainpöck` en zelfs `Ein Bock` werd gebruikt. In Nederland vond men dit zo´n grappig verhaal dat zij dit koppelden aan een mannelijke geit en dus de naam bockbier meegaven. Bockbier is een prachtig Nederlands biertype dat traditioneel van de eerste oogst wordt gebrouwen. Deze bieren worden over vanaf oktober tot ongeveer februari veel gedronken. Er bestaan verschillende soorten bokbieren waarvan de herfstbok
de aller bekendste is. Dit bier kenmerkt zich door een robijnrode kleur een zoete karamelsmaak met een licht bittere afdronk. Naast de herfstbok bestaan er nog veel meer bockbieren. Zoals de weizenbock (tarwebier en doordrinkbaar), doppelbock (intenser en krachtig), eisbock (stevig en smaakvol) en lentebock (fris, hoppig en kruidig). Een fantastische wereld om te ontdekken en prachtig te combineren met onze jenevers!

 

DE KOPSTOOT

We kennen de kopstoot als het setje bestaande uit een pilsje met een jonge borrel. Een frisse combinatie zonder poespas. Waarom zou je eigenlijk een kopstoot willen drinken? Pilsner/speciaalbier en jenever vinden elkaar in dezelfde oorsprong: granen.Het proces van het brouwen van bier en het stoken van moutwijn voor jenever is in het begin exact hetzelfde. Als we bier gaan distilleren en je voegt jeneverbes toe mag je het jenever noemen. Smaak: De smaak van hetbier wordt net als bij jenever al bepaald door de keuze van het graan en de gistsoort. Naast het enzymatisch mout kan de brouwer kiezen voor caramouten die kleur en smaak aan het bier geven, de stoker gebruikt deze mouten zelden omdat door distillatie kleur verdwijnt. Daarnaast kiest de brouwer voor botanicals, waaronder hop of verschillende hopsoorten, om smaak te geven aan het bier. Er mag ook fruit en kruid en specerij toegevoegd worden, net als de jenever maker doet. En dan kun je er als brouwer en stoker ook nog voor kiezen om je moutwijn of bier te laten rijpen op eikenhouten vaten. Barrel Aging heet het dan. Doordat de basis van bier en jenever hetzelfde is kun je prachtige combinaties maken waarbij de beide dranken elkaar versterken. Zie het als een huwelijk, je vult elkaar aan zodat je samen meer beleefd en het spannender is dan alleen. Daarom de kopstoot 2.0 geselecteerd op smaakeigenschappen. Een goede kopstoot combinatie brengt het beste in beide dranken naar boven. Als je daarnaast ook nog eens een lekker hapje combineert wordt de ervaring wel heel erg prettig! Je kunt eindeloos combineren, waarbij de combinatie uitgelegd kan worden als:

  • Harmonie – De eigenschappen van de jenever en de eigenschappen van het bier komen grotendeels overeen. Maar ze zijn beide net even anders en vullen elkaar daarom goed aan. Een harmonieuze beleving.
  • Contrast – De eigenschappen van het bier en de jenever zijn dermate verschillend dat ze elkaars eigenschappen versterken. Ze halen het beste in elkaar naar boven. Een spannende combinatie. Let wel: alleen tegenpolen selecteren gaan niet werken, er zal in de basis een overeenkomst moeten zijn, een `bruggetje´ tussen beide dranken anders begrijpen onze hersenen de combi niet. Dat bruggetje kan zijn de overeenkomst in geur, mondgevoel of smaak.

DE COMBINATIES:

Bockbierstijl: Ondergistend herfstbock (6,4% tot 6,8%).

Smaakomschrijving: Strakke cleane herfstbock. Karamel en geroosterde tonen, zoet tot zoetig, moutig, en lichte moutbitter tot nagenoeg geen bitter. Weinig tot geen hopbitters. Iets dunner dan een bovengistend bockbier.

Voorbeelden: Amstel Bock (7%), Gulpener Herfstbock (6,5%), Budels Herfstbock (6,5%), Breugem Herfstbock (6,5%).

Jeneverstijl: Hooghoudt Sweet Spiced Genever, 30% alc.

Smaakomschrijving: Smaken van jeneverbes, vanille, kaneel,
nootmuskaat, zoethout, grapefruit,
abrikoos en kandij.

Foodpairing: Camembert, Coburger ham, toast met filet américain, brownie.

 

Bockbierstijl: Ondergistend of bovengistende herfstbock (6,4 tot 7% ABV).

Smaakomschrijving: Strakke cleane herfstbock. Karamel en geroosterde tonen, zoet tot zoetig, moutig, en lichte moutbitter tot nagenoeg geen bitter. Weinig hopbitters. Een 1 of 2 jaar oude herfstbock krijgen hints van rozijnen.

Voorbeelden: Grolsch Gerijpte bock (6,5%), Grolsch Herfstbok (6,6%), Bavaria Bok Bier (6,5%).

Jeneverstijl: Hooghoudt RAW Genever, Holland Gin 43% alc.

Smaakomschrijving: Leer, kaneel, speculaas. Drop-wortels.

Foodpairing: De jenever is niet op eikenhouten vaten gelagerd wat RAW Genever het frisse karakter van een jonge jenever geeft met de body van een korenwijn voordat die in het vat gaat.RAW Genever is een puur staaltje vakmanschap. De alcohol in deze jenever is niet de smaakdrager van de kruiden zoals bij gin, maar is samengesteld als smaakgever waarbij de kruiden en specerijen gebruikt zijn om de smaakstijl te accentueren.

 

Bockbierstijl: Weizenbock of roggebock (6,3 tot 7,0 %ABV).

Smaakomschrijving: Kruidige bock, niet zo intens als een weizendoppelbock. Zachte zoete karametonen met een licht zuurtje uit de tarwe of extra kruidigheid bij de roggebock.

Voorbeelden: ’t IJ Roggebok (7,8%), Blauwe Ijsbeer Weijsbeer Bock (6%), Heineken Tarwebok (6,5%), Hoop Awesome Autumn Rumbock (6,9%).

Jeneverstijl: Hooghoudt Blended Oloroso, Cask Aged Genever 40& alc.

Smaakomschrijving: Rond, Kaneel-Zoet. Appelig, Kruidig. Witte chocolade-vanille.

Foodpairing: Neus: Vol, rijk en geurig. Tonen afkomstig van de rijping op sherry Oloroso vaten zoals krenten, vanille, noten, gedroogde vijgen en specerijen komen naar voren. Aangevuld metfruitige geuren van rode kers en het friskruidige van koriander en jeneverbes. Heel verleidelijk. Smaak: In de smaak het rijpe van gedroogde krenten en rozijnen met tonen van kers en amandel. Zachte, volle rijpe tonen, houtsmaak en fris kruidige accenten. Heerlijke volle en lange afdronk met zoete tonen.De sherry Oloroso liefhebber wordt in z’n hart getroffen door deze drie jaar gelagerde jenever!