Shape

Highlights

 • Product
  Raw genever
 • Product
  Sweet spiced genever
 • Product
  Aged 6 years
 • Product
  PX 7 Years
 • Product
  Dutch Paloma
 • Product
  Dirty Genever
 • Product
  Straaljager
 • Product
  Beerenburg Cola
Image Divider

Hoe het distilleren begon

Jenever is een binnenlands gedistilleerde drank, maar hoe is het distilleer proces ontstaan?

Al meer dan 500 jaar(!) is jenever een geliefde Hollandse borrel. Dit nationale distillaat met als basisingrediënten graan, jeneverbessen en kruiden is ons meest gedronken binnenlandse sterke drank. Maar wat is distilleren precies en hoe is dit ontstaan? Het is bekend dat al meer dan 10.000 jaar wijn gedronken wordt, gedistilleerde dranken zijn hierbij vergeleken nog relatief ‘jonge’ dranken. Zo’n 2.000 jaar V.C begon men in Arabië en Azië met het verhitten van de alcohol in alcoholhoudende dranken, zoals wijn. Bij het distilleerproces verdampt de alcohol tijdens het verhitten, maar het water niet. Na het verhitten wordt de alcoholdamp verkoeld, totdat het weer vloeibaar is. Het resultaat: alcohol met een hoger percentage.

Historie

Zo’n 2.000 jaar V.C. begon men in Arabië en Azië met het verhitten van alcoholhoudende dranken, zoals wijn. Tijdens het verhitten verdampte de alcohol, maar het water niet. Zodra de alcoholdamp afkoelde, werd deze weer vloeibaar. Met als resultaat, een alcohol met een hoger percentage. Dit ‘stoken’ van alcohol wordt ook wel distilleren genoemd.

Wist je dat...

Jenever is de meest gedronken binnenlandse sterke drank

In Nederland is jenever al sinds 500 jaar een geliefde gedistilleerde drank. Deze nationale borrel met graan, jeneverbessen en kruiden als basisingrediënten is ons meest gedronken binnenlandse sterke drank.

2/6

Europees Distilleren

De Europese traditie van distilleren in een alambic still, de voorloper van de hedendaagse pot stills, kunnen we herleiden tot in de geschriften van Arabische alchemisten. Arabische geleerden distilleerden vloeistoffen om er parfums en medicijnen van te maken. Al Jadir was vooraanstaand geleerde, apotheker en alchemist. Hij perfectioneerde de alambic still die een essentieel onderdeel was van zijn constante experimenten. Deze kennis kwam via monniken in Frankrijk en Spanje terecht. Waarna de techniek van het distilleren tijdens de middeleeuwen in het Noorden van Europa werd ‘herontdekt’. De woorden alambic (al-anbik) en alcohol (al-kol) zijn dan ook afkomstig uit het Arabisch.

Stap 1

Macereren

We laten een mengsel van kruiden, specerijen en/of fruitschillen een aantal weken (soms wel 6) trekken in een alcohol-watermengsel. Na het filteren van de vloeistof blijven de smaken, geuren en kleuren in de alcohol achter. Dit noemen we extracten.

1/4
Stap 2

Specerijen

Zo’n 2.000 jaar V.C. begon men in Arabië en Azië met het verhitten van alcoholhoudende dranken, zoals wijn. Tijdens het verhitten verdampte de alcohol, maar het water niet. Geuren en kleuren in de alcohol achter. Dit noemen we extracten.

2/4
Stap 3

Distilleren

We laten een mengsel van alcohol, water (of extract) en kruiden koken. De fijne aromastoffen verdampen uit de kruiden en deze condenseren we. Zo vangen we smaken, maar voornamelijk geuren. De kleur van het mengsel blijft achter in de ketel. Bij Hooghoudt gebruiken we hiervoor een traditionele koperen distilleerketel, genaamd Grietje.

3/4
Stap 4

Lageren

Wij laten moutwijn, graanalcohol en zelfs onze klassieker JDG, rijpen op eikenhouten sherryvaten of portvaten. De tonen van het vat, en wat er ooit in heeft gezeten, trekken in de alcohol. Zo ontstaan speciale smaken.

4/4

Een alambic of pot still geeft meer aroma af dan kolom distillatie. Vaak wordt een drank één of meerdere keren gedistilleerd; hoe vaker des te meer aroma. Een pot still is een koperen ketel, waarin alcohol wordt ‘gestookt’ tot een hoger alcoholpercentage, maximaal 67%.

Een pot still bestaat uit vier basis onderdelen:

 • Pot
  Een pot waarin de alcoholhoudende drank in wordt verhit.
 • Zwanenhals
  De verhitte alcoholdamp wordt opgevangen in de zwanenhals.
 • Lyne arm
  Via de lyne arm wordt de opgevangen alcoholdamp afgevoerd naar de condensator.
 • Condensator
  De alcoholdamp koelen af in de condensator, tot een alcohol met een hogere percentage.
Shape
Image
Shape

laat je betoveren door onze prijswinnende Aged 23 Years!

OntdekOntdekShape
Shape

Lees verder in de jeneverpedia

Smaak Image

Kopstootje

Hooghoudt Image

4e generatie: de exporteur en filosoof

Historie Image

Dutch Courage

Smaak Image

Jeneverbes