Shape

Highlights

 • Product
  Raw genever
 • Product
  Sweet spiced genever
 • Product
  Aged 6 years
 • Product
  PX 7 Years
 • Product
  Dutch Paloma
 • Product
  Dirty Genever
 • Product
  Straaljager
 • Product
  Beerenburg Cola
Image Divider

Gelagerde oloroso vaten

De moutwijn voor onze gelagerde jenevers lageren minimaal 3 jaar op 20 jaar Oloroso sherryvaten. De vaten geven een nootachtige smaak met lichtzoete tonen van krenten en rozijnen af.

Smaak

De moutwijn voor onze gelagerde jenevers lageren we minimaal 3 jaren op 20 jaar oude Oloroso sherryvaten. Het produceren van geschikte vaten is net zo’n nauwkeurig proces als het stoken van jenever. Wij gebruiken Europees of Amerikaans eiken voor het lageren van onze moutwijn. Bij Europees eiken zijn de porieën van het hout meer gesloten dan bij Amerikaans eiken, dit zorgt voor een meer gelijdelijke rijping. Vloeistoffen op Amerikaans eiken ondergaan dan ook een krachtigere rijping dan bij Europees eiken. Ook de branding (toasting) verloopt anders. Amerikaanse eiken vaten worden volledig gebrand, Europese eiken vaten worden in gradaties gebrand van licht tot zwaar.

Dit heeft effect op de smaak van de vloeistof. Amerikaans eiken wordt vaak in grote droogovens gedroogd en is binnen enkele maanden klaar. Europees eiken droogt vaak in de
buitenlucht en dat proces duurt minimaal anderhalf jaar. Het hout voor sherryvaten wordt boven open vuur geroosterd om de smaakafgifte van het hout te beïnvloeden. Daarnaast is de leeftijd van de vaten zeer bepalend, jonge vaten geven sterkere smaak af dan oude vaten. Oude vaten geven subtielere smaken af. Onze keuze voor Oloroso sherryvaten,
zo oud dat ze nog gespijkerd zijn, is niet toevallig. Oloroso is een volle sherry met een zoetachtige smaak. De eikenhouten vaten geven hierdoor tonen van krenten en rozijnen, noten, hout en zachte tannines af aan de jenever. Hooghoudt betrekt de sherry Oloroso vaten van Pepe. Hij maakt ze echt nog met de hand, pure ambacht. Zijn relatie met plaatselijke bodegas zorgt ervoor dat Hooghoudt de beste oude vaten krijgt. Deze oude vaten raken onderhand op en zijn daarom zeer gewild bij andere distillateurs (voornamelijk whisky). Sherry (ook: xeres of xereswijn) is een Spaanse versterkte wijn afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera in het uiterste zuiden van Andalusië. Alleen wijn uit deze streek mag zich sherry noemen.

Smaak: Nootachtig met lichtzoete tonen van krenten en rozijnen.
Proces: Lageren van alcohol.
Herkomst: Eikenhouten vaten van verschillende sherryhuizen uit Andalusië.
Ambitie: Experimenteren met verschillende soorten gebruikte vaten zoals bourbon, merlot, port, en verschillende soorten hout.

Shape

Lees verder in de jeneverpedia

Smaak Image

Kopstootje

Hooghoudt Image

4e generatie: de exporteur en filosoof

Historie Image

Dutch Courage

Smaak Image

Jeneverbes