De ontdekking van jenever
In de 15e eeuw ontdekte men in Nederland en België dat het gebruik van jeneverbessen de smaak van hun granen distillaat verbeterde. Dit resulteerde in wat we nu kennen als jenever.
Al meer dan 500 jaar is jenever een geliefde borrel. Maar wist je ook dat jenever een typisch product is van de Lage Landen? Het distilleren van alcohol waaide tijdens de middeleeuwen over uit het Oosten en verspreidde zich al gauw verder over Europa.
Wist je dat?
Naast heilzaam, bleek de jeneverbes ook lekker te zijn. Het eerste geschreven jenever recept is terug te vinden in ´Een Constelijck Distileer Boec´ en stamt al uit 1552! Een receptuur voor jeneverbessenwater en de basis van het recept zoals wij jenever nu nog kennen.
Tijdens het laatste deel van de 15e eeuw kreeg jenever niet alleen een geneeskrachtige functie, maar ook een sociale functie. De opkomst van de gezelligheid in de fles was niet te stoppen: tegen het midden van de 16e eeuw waren er in de Lage Landen honderden distilleerderijen die jenever produceerden.