Shape

Highlights

 • Product
  Raw genever
 • Product
  Sweet spiced genever
 • Product
  Aged 6 years
 • Product
  PX 7 Years
 • Product
  Dutch Paloma
 • Product
  Dirty Genever
 • Product
  Straaljager
 • Product
  Beerenburg Cola

Historie

Shape
Image
Shape

Grietje en Hero Jan Hooghoudt krijgen in 1888 een bijzonder idee. Eentje van smaak, kleur en geur. Het is de start van een grote, mooie ontdekkingstocht die nog lang niet stilstaat…

Image
Shape
Image

1888

Passie vanaf het begin

In een keldertje aan de Oosterstraat, in het centrum van Groningen, bereiden Hero Jan en Grietje Hooghoudt vol overgave likeuren en regionale dranken. Ze ontdekken een rijke wereld aan smaken.

Lees meer
Image

1889

Grote Kromme Elleboog

Het gaat zo snel goed dat Hero Jan en Grietje in 1889 het keldertje in de Oosterstraat verruilen voor een mooi, diep pand aan de Grote Kromme Elleboog, het pand waar nu Bob Kookt zit. Hooghoudt is gauw het begrip voor een lekkere en vooral originele, zelf gestookte likeur.

Lees meer
Image

1893

De eerste affiches

Langzaam groeit de afzet aan cafés in de stad Groningen. Hero Jan en Grietje Hooghoudt trekken de stoute schoenen aan en beginnen in 1893 op kleine schaal reclame te maken.

Lees meer
Image

1898

Prijzen voor grietje

Wanneer Hero Jan overlijdt aan een longontsteking, gaat Grietje zelfstandig verder. Ze ontvangt in 1898 een belangrijke erkenning op de wereldtentoonstelling Nijverheid & Kunstindustrie. Het is de start van een prijzenregen voor kwaliteit en smaak.

Lees meer
Image

1914

Eerste steen van Syne en Ludolf

De likeurstokerij is te groot voor het pand aan de Grote Kromme Elleboog. Een eerste verbouwing is nodig. Syne en Ludolf metselen op 15 april 1914 de eerste steen.

Lees meer
Image

1920

De Oude klare

Een belangrijk jaar, 1920. Grietje distilleert de eerste jenever, de Oude Klare. Het gaat nu zo goed dat weer uitbreiding nodig is. Hooghoudt verhuist naar de Nieuwe Ebbingestraat.

Lees meer
Image

1922

Valencia Siroop

Na veel experimenteren introduceert Ludolf in 1922 limonadesiroop van het sap en de schil van Spaanse sinaasappelen. De Valencia is een succes.

Lees meer
Image

1926

De 2e generatie

Syne en Ludolf nemen in 1926 de distilleerderij over van Grietje. Ze is dan 65 jaar.

Lees meer
Image

1928

Geboren: Hero Jan junior

Ludolf en zijn vrouw Manny krijgen een zoon die ze vernoemen naar de oprichter van het familiebedrijf: Hero Jan Junior.

Image

1928

Postzegel actie

In het jubileumjaar 1928 wordt de derde generatie Hooghoudt geboren, kunnen slijters en horecaondernemers sparen voor cadeaus en vinden Hooghoudt-liefhebbers tien buitenlandse postzegels achterop elke fles.

Lees meer
Image

1938

50 jaar Hooghoudt

In 1938 bestaat Hooghoudt 50 jaar en dat wordt gevierd met een spaaractie voor slijters en horeca. Die is een absolute klapper.

Lees meer
Image

1940

1940-1945

Vruchtenwijn houdt de distilleerderij enigszins op gang tijdens de oorlog.

Image

1968

Jonge Dubbele Graanjenever

Hero Jan junior en zijn vader Ludolf vormen sinds 1958 samen de directie. Er volgt een baanbrekende innovatie en een televisieprimeur. De Jonge Dubbele Graanjenever zet de jenevermarkt op zijn kop.

Lees meer
Image

1968

Eerste TV reclame

Als eerste distilleerderij zet Hooghoudt in 1968 televisiereclame in. In 1973 steekt de verkoop van de Jonge Dubbele Graanjenever met kop en schouders uit boven de rest van het assortiment.

Lees meer
Image

1973

Introductie eerste Kruidenbitter

De volgende succesvolle introductie trappelt: Kalmoes Beerenburg. In 1973 introduceert Hooghoudt de jenever getrokken op citroenschillen.

Lees meer
Image

1986

Nieuw pand

De distilleerderij is alweer uit zijn jas gegroeid. Reden om een nieuw pand buiten de stad te bouwen. Een stenen kruik met acht liter jenever gaat samen met de eerste paal twintig meter de grond in.

Image

1988

De Hooghoudtstraat

Hooghoudt bestaat 100 jaar. Met de officiële opening van het nieuwe pand, ontvangt de familie distilleerderij een Koninklijke onderscheiding én een eigen straatnaam.

Lees meer
Image

1994

De 4e generatie

Bert Hooghoudt treedt als vierde generatie Hooghoudt toe tot de directie

Image

1997

De redding

Met de Fladderakdag op 22 oktober 1997 redt Bert Hooghoudt een geliefd drankje.

Lees meer
Image

2012

Een nieuw gezicht

De derde en vierde generatie van de familie Hooghoudt, Hero Jan Hooghoudt junior en Bert Hooghoudt, onthullen het nieuwe Hooghoudt-logo. Ook drie Rijke Jenevers laten een nieuw gezicht zien.

Lees meer
Image

2013

125 jaar

Hooghoudt is jarig en trakteert! De familie distilleerderij viert haar 125ste verjaardag in 2013 door wensen van Groningers te vervullen.

Lees meer
Image

2014

Samenwerking Kensington

Hooghoudt en Kensington trekken gezamenlijk op. Met de Utrechtse band worden tradities en mooie momenten gedeeld. De release in augustus van “Rivals”, het derde album van Kensington, is de kick off van het gezamenlijke avontuur.

Image

2014

Doop Grietje

Op 23 april 2014 doopt Hero Jan junior de nieuwe distilleerketel van Hooghoudt. Met een kleine ceremonie krijgt de nieuwe koperen ketel, handgemaakt in Engeland, de naam Grietje. Zo eert de familiedistilleerderij Grietje Hooghoudt.

Lees meer
Image

2015

Onze nieuwe trots

Premium Jenever is de nieuwste ontdekking van Hooghoudt. Het is een nieuwe jonge jenever. Fantastisch zuiver met ongekende smaaknuances. Fluweelzacht en vol van karakter. Verfijnd én uitgesproken

Lees meer
Image

2015

Speciale editie

In 1996 hebben we jenever van 100% gerst, speciaal gemout met korianderzaad, op eikenhouten Sherrt Oloroso vaten gelegd. Na 18 jaar in alle rust rijpen heeft ieder vat zijn eigen unieke kleur, aroma en smaak gekregen.

Lees meer
Image

2016

Hooghoudt Jenever op het Eurovisie Songfestival

Mooie momenten delen staat in de samenwerking centraal.

Lees meer
Image

2018

Infused by Hooghoudt

Een spannend, maar ontzettend eigenzinnig en experimenteel project; The Infused Series. Oftewel, he-lemaal des Hooghoudts.

Lees meer
Image

2019

Spin the bottle, rebranding Hooghoudt is een feit

Let the bottle do the talking

Lees meer
Image

2020

Hooghoudt en ESNS gaan partnerschap aan

In 2020 heeft Hooghoudt samen met ESNS (Eurosonic Noorderslag) de handen ineen geslagen voor een partnerschap van drie jaar.

Lees meer
Image

2020

Hooghoudt schiet zorgsector te hulp

Hooghoudt, gaat vanwege de woekerprijze, desinfecterende alcohol leveren aan de zorgsector.

Lees meer
Image

2020

Sun's Out, Hooghoudt!

De zomer staat bij Hooghoudt in het teken van de Dirty Jenever: de ultiem frisse mix van Hooghoudt Sweet Spiced Jenever, Ginger Ale en limoen. Een mix die direct zorgt voor een zomers strandgevoel. Vanaf 2020 beginnen we elke zomer goed met een super leuke Sweet Spiced campagne!

Image

2022

Drie keer Goud voor Hooghoudt

Hooghoudt wint vaker internationaal prijze, echter was dit wel een hele mooie klapper. Drie keer goud voor onze RAW Jenever/Holland Gin. De RAW Jenever van Hooghoudt

Lees meer
Image

2022

Hooghoudt lanceert Blended serie

Met de Blended serie geeft Hooghoudt hun visie op drie populaire whisky categorieën: Bourbon, Pratend en Oloros. Het zijn blends van koper gestookte moutwijn en graandistillaat. Deze hebben elk voor minimaal drie jaar op eikenhouten vaten grijpt.

Lees meer
Image

2022

Hooghoudt zet 1e stap in het veroveren van Amerika

Hooghoudt kondigt een nieuwe samenwerking aan met distributeur Park 375 Avenue Spirits. Laatstgenoemde is onderdeel van Sazerac Company en bedient de Verenigde Staten vanuit Louisville, Kentucky

Image

2022

Hooghoudt lanceert twee ultra premium Jenevers,

Familiedistilleerderij Hooghoudt lanceert in maart twee ultra premium gelagerde Jenevers. beiden zijn in 1998 gestookt door de derde en vierde generatie Hooghoudt en als single malt op oude ex-Oloroso vaten gelegd.

Lees meer
Image

2023

Hooghoudt Aged 24 year, de tweede generatie

Een ode aan de tweede generatie, Syne Barend en Ludolf Wietse Hooghoudt. De Aged 24 is een unieke jenever met een basis van eigen gestookte moutwijn van 100% gerst. 24 jaar gelagerd op Sherry Oloroso vat #574 en verrijkt met botanicals zoals cranberry en Ceylon thee.

Lees meer
Image

2023

Hooghoudt en coöperatie de Graanrepubliek

Hooghoudt is trots onderdeel van de coöperatie De Graanrepubliek. Samen met de andere leden van de coöperatie werken wij samen om de smaak van steekproducten naar een nieuw niveau te tillen.

Lees meer